Minun tarina

Minun tarina

Laulaminen on kulkenut mukanani lapsuudesta asti. Kuusivuotiaana sain syntymäpäivälahjaksi hartaasti toivomani Beritin c-kasetin. Leikin iskelmälaulajaa. Hyppynaru muuntui mikiksi ja pöytä lavaksi.

Olen tyttönimeltäni Sirpa Korkalainen. Kömpelö sukunimeni nousi esille esiintymiskoulutuksessa. Koska vahvuuksiani on valoisuus, taiteilijanimekseni tuli Sirpa Sola. Aurinko.

Ensimmäiset julkiset esiintymiset olivat juhlissa ja kulttuurilaulukilpailuissa. Lauluopinnot aloitin 16-vuotiaana, kun Rautavaaran seurakunta ja Lions Ladyt lahjoittivat laulukurssistipendit. Pienessä kunnassa laulutaitoni oli huomattu ja näin haluttiin tukea musiikkiharrastustani.


Lauluopinnot aloitin Kirsi Rissasen oppilaana, ja tuo yhteistyö jatkui 13 vuoden ajan. Samaan aikaan osallistuin ahkerasti laulukilpailuihin. Vuonna 1997 minut palkittiin kunniamaininnalla Lavatähti -laulukilpailussa. Kilpailu poiki pestin seuraavan vuoden Lavatähti -kiertueen emäntänä ja sain rutkasti esiintymiskokemusta laulajana ja juontajana. Vuoden aikana taakse jäi reilusti yli sata keikkaa ympäri Suomen.


Vuodet 1997-1999 oli merkittäviä. Opiskelin puolen vuoden ajan täydennyskoulutuksena teatteri-ilmaisua, josta sain lisävarmuutta esiintymiseeni. Toimin spiikkerinä ja annoin ääneni radio- ja tavaratalomainosten käyttöön. Voitin myös paikallisradioiden järjestämän Suomen Radiotähti -kilpailun.

Tuottaja Timo Lindström oli jo Lavatähti-kilpailun aikana laittanut merkille tunnistettavan ääneni ja niinpä solmin levytyssopimuksen Warner Music -yhtiön kanssa. Julkaistuista singleistä Villit joutsenet nousi pieneksi radiohitiksi. Se päätyi kaikkein ensimmäiselle Hittiparaati -kokoelmalevylle. Keikkailin ahkerasti tanssiravintoloissa ja lavoilla, messuilla ja konserteissa, tv -esiintymisetkin tulivat tutuksi. Keikkailu jäi taustalle perheen perustamisen myötä. Mutta esiintyminen ei kokonaan jäänyt.

Jatkoin keikkailemista harvakseltaan yksityistilaisuuksissa ja hyväntekeväisyyskonserteissa. Laulutaitoani pääsin hyödyntämään työssäni lapsityönohjaajana.

Hakeuduin mukaan harrastajateatteriin. Ensimmäinen isompi roolini oli Hodelina Viulunsoittaja katolla -musikaalissa Kesäteatteri Tammenrannassa Kuopiossa. Jatkoin kouluttautumista useilla laulunilmaisun lyhytkursseilla. Opettajina olivat mm. Susanna Haavisto, Eija Ahvo, Maija Hapuoja ja Raili Raitala.

Vuonna 2015 otin yhteyttä laulaja-lauluntekijä Eeva Kuvajaan. Hän loihti herkän tarinan erkaantumisesta ja luopumisen kipeydestä. Laulu sai nimekseen Vielä kerran. Omakustanne ei saanut radiosoittoa, mutta kirvoitti halun julkaista lisää uutta musiikkia. Julkaisin singlet Kuvankaunis (2017) ja joululaulun Tiesitkö Maria (2018). Niistä julkaistiin myös YouTube -musiikkivideot.


Vuoden 2017 lopussa ehdotin yhteistyötä pianisti, musiikintuottaja Simo Koholle ja tästä yhteistyöstä valmistui elokuussa 2019 julkaistava Ihmeellinen -albumi. Levylle on valikoitunut kymmenen elämänmakuista laulua. Tykkään esittää monenlaista musiikkia ja siksi levylle on haluttu saada musiikillisesti eri sävyjä. Sehän on osa minua, sävyjen kirjo.

Vapaa-aikaa vietän mieluiten kotona puutarhatöissä tai sitten askeleet johtavat kevyelle hölkkälenkille koirani kanssa. Rakkaus eläimiin elää minussa yhtä vahvana kuin laulamisen kipinä.